Emiljano, 2 vjeç

Tungjatjeta Emiljano!

http://www.wvi.org/sites/default/files/styles/article_full/public/20107286_10210016775043059_1083527619_o.jpg?itok=VmhpLKsU

Në Gurrë të Librazhdit jeton Emiljano. Ai ështe dy vjeç e gjysmë dhe është fëmija më i vogël i familjes. Ai ka flokë të dendur me onde, qerpikë të gjatë e sy të thellë. Është shumë i lidhur me të ëmën dhe të motrën, Sarinën. E ëma tregon se teksa rritej, ajo vinte re që diçka nuk shkonte. “Ai nuk ishte i shkathët si 2 të parët, nuk lëvizte si ata dhe as nuk belbëzonte. Në fillim nuk doja ta pranoja. Nuk e besoja dot që im bir kishte lindur me probleme. Pastaj, me kalimin e kohës nuk kisha zgjidhje tjetër”- tregon e ëma e përlotur. Ai u vizitua dhe u diagnostikua me paralizë cerebrale.

Emiljano ka nevojë për fizioterapi dhe logopedi. “Mjekët më kanë thënë që nëse ndjek vazhdimisht seanca fizioterpaie, mund të ecë. Unë edhe në ëndërr e shoh sikur ecën.” – tregon e ëma. Ajo e merr në krahë dhe bashkë bëjnë rrugë të gjatë deri tek furgoni që i çon në qytet. Bashkë shkojnë tek qendra e shërbimeve të specializuara në Librazhd. Atje, Emiljano, bën terapitë që i nevojiten.  Ato mund të shkojnë 2 herë në javë dhe jo më shumë. I pengon largësia dhe kosto e lartë e transportit. “Nuk dua ta shkëpus se djali po përmirësohet. Ka filluar më thërret. Ma - më thotë...Ai më ndjek me sy në çdo hap” - tregon e ëma.

Familja e varfër jeton në fshatin Gurrë të Librazhdit. Nëna është e detyruar të kujdeset për Emiljanon e vogël gjatë gjithë kohës, ndërsa I ati e ka të pamundur të gjej një punë për shkak të mundësive të pakta.

 Që Emiljano dhe fëmijë të tjerë të mund të marrin shërbimet që u nevojiten, World Vision ka filluar programin social “Tungjatjeta”.  Ti mund të ndihmosh duke dhuruar 400 lekë.

 

PARTNERËT TANË
 

    

 

   

 

PSE DUHET TË DHUROJ PËRMES TUNGJATJETA?

Tungjatjeta është një program social për integrimin e fëmijëve me Aftësi të Kufizuar.

Ajo çka e bën këtë program unik është fakti që fëmija nuk trajtohet në mënyrë të veçuar. Punohet me të gjithë elementët e trekëndëshit themelor që ndikon jetën e fëmijës: fëmijë, familje, komunitet. Jo vetëm fëmija merr kujdesin shëndetësor, por kujdestarët ligjorë, familjarët, bashkëmoshatarët dhe anëtarë të tjerë të komunitetit janë aktorë të planit të zhvillimit të fëmijës. Ata konsultohen dhe trajnohen për çdo rast specifik për të ndihmuar procesin e integrimit të këtyre fëmijëve.

Ekipi i World Vision në bashkëpunim me shoqatën MEDPAK  dhe Bashkinë Librazhd, menaxhojnë këtë program. MEDPAK ka një përvojë shumëvjeçare në trajtimin e Aftësisë së Kufizuar. Së bashku ata kanë marrë përsipër të mbështesin Qendrën Komunitare për Fëmijë dhe të Rinj me Aftësi të Kufizuar dhe t’i përgjigjen në mënyrë specifike secilit prej rasteve të identifikuar.

 


 

PËRMES TUNGJATJETA FËMIJA PËRFITON:

Plan zhvillimi Personal: Fëmija përfiton një vlerësim të plotë, të stadit të zhvillimin psikosocial. Ne bazë të tij, ekipi i ekspertëve harton një Plan Zhvillimi Individual për fëmijën dhe familjen e tij. Ofrohet mbështetje psikoemocionale e prindërve në zhvillimin e potencialit të fëmijëve të tyre.
Vizita në familje: Frekuenca e vizitave për cdo fëmijë bazohet në diagnozën e tij, minimalisht një herë në javë.
Fizioterapi: Për forcimin e muskujve, zhvillimin e lëvizjeve dhe qarkullim më të mirë të gjakut. Aplikohet për fëmijët me paralizë cerebrale, encofelopadi, paraplegji, distrofi muskulare etj.
Logopedi: Zhvillon të folurin dhe artikulimin e fjalëve, në mënyrë që fëmijët të mund të shprehin nevojat e tyre.
Psikoterapi: Ndihmon fëmijët me çrregullime mendore, por edhe prindërit që paraqesin një gjendje të rënduar psikologjike.
Transport: Fëmijët, sipas rastit, tranportohen drejt qendrave të posaçme për trajtime më të specializuara.
Konsultime: Aftësim i prindërve si të zhvillojnë terapinë ndaj fëmijës dhe ndërgjegjësim i anëtarëve të komunitetit mbi rastin.
Set materialesh zhvillimi dhe didaktike: Që prindërit të mund të punojnë gjatë kohës në shtëpi sipas udhëzimeve të specialistit.


 

PAMJE E PËRGJITHSHME E WORLD VISION ALBANIA

World Vision në Shqipëri është një organizatë e krishterë humanitare, zhvillimi dhe avokatie e cila punon në 220 komunitete në nevojë, në 10 rajone që prej vitit 1999. Përmes mobilizimit komunitar ndihmon në mbrojtjen, edukimin, fuqizimin dhe gjithpërfshirjen e 32 mijë fëmijëve dhe të rinjve më nevojtarë në Shqipëri. World Vision gjendet edhe në vende të tjera te Ballkanit Perendimor që pas krizës ndër-etnike në këtë rajon. World Vision është një nga organizatat më të mëdha në fushën e zhvillimit të  fëmijëve dhe të rinjve në botë. Në Shqipëri, ne punojmë përmes programit të mbrojtjes së fëmijëve, rinisë dhe edukimit.

Në arenën ndërkombëtare, World Vision, ka filluar veprimtarinë e vet më 1950 dhe aktualisht vepron në pothuajse 100 vende.

Keni pyetje apo komente? Na shkruani:

Na Kontaktoni

  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Phone: +355 4 2419601
  • Email: info@tungjatjeta.al

Facebook Feed

Na Ndiqni