Klajdi, 11 vjeç

Klajdi është 11 vjeç. Ai nuk mund të flasë dhe as të ecë, ndonëse rrokulliset pa rreshtur në divanin e vjetër në verandë dhe mundohet të lëshojë klithma, me shumë gjasë për të kërkuar ndihmë.

Kur ishte 3 javësh, një natë, vetëm qante dhe rënkonte papushim. E gdhimë atë natë. Pastaj të nesërmen e dërguam në spital. Doktori tha për Paralizë Cerebrale/Paraplegji ... nuk e di mirë. Pastaj ikëm në Tiranë. Edhe atje i bëmë ca analiza. Pastaj u kthyem në fshat...që atëherë vetëm tek mjeku i familjes e kemi çuar çunin”- tregon zonja Ligjërie, e ëma e Klajdit.

 Gjithë këto vite ka jetuar i izoluar nga të tjerët. Ka parë vetëm muret e shtëpisë dhe pemët në kopsht. Në shkollë nuk ka shkuar kurrë.

Ama, atij i pëlqen shumë të takojë njerëz të rinj. Klajdi është shumë i dashur dhe shumë i qeshur. E ndjek të ëmën dhe të vëllain me sy pa pushim. “Na ruan se mos ikim dhe nuk e marrim. I pëlqen shumë të dalë këtu në verandë e të shikojë natyrën. E marr në krahë” - thotë Ligjëria.

Por edhe për sa kohë do mundet ta bëjë këtë? Ai po rritet në shtat. Shumë shpejt do ta kalojë edhe të ëmën. Me përkëdheli ajo e thërret “lepurushi i mamit”.

Kajdi ka nevojë për një vizitë të specializuar që t’i përcaktojë diagnozën e saktë e të mund të marrë më pas shërbimet e specializuara që të përmirësohet.

Ata jetojnë në Hotolisht, në një fshat të Librazhdit. I vetmi që punon në familjen prej 6 pjesëtarësh është babai i Klajdit. Si shumë bashkëfshatarë, të vetmen mundësi për punë e ka gjetur në Greqi, larg shtëpisë. Atje punon me muaj, si murator. 

Që fëmijët si Klajdi të mund të marrin shërbimet që u nevojiten, World Vision ka filluar programin social “Tungjatjeta”.  Ti mund të ndihmosh duke dhuruar 400 lekë.

 

PARTNERËT TANË
 

    

 

   

 

PSE DUHET TË DHUROJ PËRMES TUNGJATJETA?

Tungjatjeta është një program social për integrimin e fëmijëve me Aftësi të Kufizuar.

Ajo çka e bën këtë program unik është fakti që fëmija nuk trajtohet në mënyrë të veçuar. Punohet me të gjithë elementët e trekëndëshit themelor që ndikon jetën e fëmijës: fëmijë, familje, komunitet. Jo vetëm fëmija merr kujdesin shëndetësor, por kujdestarët ligjorë, familjarët, bashkëmoshatarët dhe anëtarë të tjerë të komunitetit janë aktorë të planit të zhvillimit të fëmijës. Ata konsultohen dhe trajnohen për çdo rast specifik për të ndihmuar procesin e integrimit të këtyre fëmijëve.

Ekipi i World Vision në bashkëpunim me shoqatën MEDPAK  dhe Bashkinë Librazhd, menaxhojnë këtë program. MEDPAK ka një përvojë shumëvjeçare në trajtimin e Aftësisë së Kufizuar. Së bashku ata kanë marrë përsipër të mbështesin Qendrën Komunitare për Fëmijë dhe të Rinj me Aftësi të Kufizuar dhe t’i përgjigjen në mënyrë specifike secilit prej rasteve të identifikuar.

 


 

PËRMES TUNGJATJETA FËMIJA PËRFITON:

Plan zhvillimi Personal: Fëmija përfiton një vlerësim të plotë, të stadit të zhvillimin psikosocial. Ne bazë të tij, ekipi i ekspertëve harton një Plan Zhvillimi Individual për fëmijën dhe familjen e tij. Ofrohet mbështetje psikoemocionale e prindërve në zhvillimin e potencialit të fëmijëve të tyre.
Vizita në familje: Frekuenca e vizitave për cdo fëmijë bazohet në diagnozën e tij, minimalisht një herë në javë.
Fizioterapi: Për forcimin e muskujve, zhvillimin e lëvizjeve dhe qarkullim më të mirë të gjakut. Aplikohet për fëmijët me paralizë cerebrale, encofelopadi, paraplegji, distrofi muskulare etj.
Logopedi: Zhvillon të folurin dhe artikulimin e fjalëve, në mënyrë që fëmijët të mund të shprehin nevojat e tyre.
Psikoterapi: Ndihmon fëmijët me çrregullime mendore, por edhe prindërit që paraqesin një gjendje të rënduar psikologjike.
Transport: Fëmijët, sipas rastit, tranportohen drejt qendrave të posaçme për trajtime më të specializuara.
Konsultime: Aftësim i prindërve si të zhvillojnë terapinë ndaj fëmijës dhe ndërgjegjësim i anëtarëve të komunitetit mbi rastin.
Set materialesh zhvillimi dhe didaktike: Që prindërit të mund të punojnë gjatë kohës në shtëpi sipas udhëzimeve të specialistit.


 

PAMJE E PËRGJITHSHME E WORLD VISION ALBANIA

World Vision në Shqipëri është një organizatë e krishterë humanitare, zhvillimi dhe avokatie e cila punon në 220 komunitete në nevojë, në 10 rajone që prej vitit 1999. Përmes mobilizimit komunitar ndihmon në mbrojtjen, edukimin, fuqizimin dhe gjithpërfshirjen e 32 mijë fëmijëve dhe të rinjve më nevojtarë në Shqipëri. World Vision gjendet edhe në vende të tjera te Ballkanit Perendimor që pas krizës ndër-etnike në këtë rajon. World Vision është një nga organizatat më të mëdha në fushën e zhvillimit të  fëmijëve dhe të rinjve në botë. Në Shqipëri, ne punojmë përmes programit të mbrojtjes së fëmijëve, rinisë dhe edukimit.

Në arenën ndërkombëtare, World Vision, ka filluar veprimtarinë e vet më 1950 dhe aktualisht vepron në pothuajse 100 vende.

Keni pyetje apo komente? Na shkruani:

Na Kontaktoni

  • Rruga “Skënderbej”, Ndërtesa Gurten,
    Kati 2, Tirana, Albania
  • Phone: +355 4 2419601
  • Email: info@tungjatjeta.al

Facebook Feed

Na Ndiqni